LKC Xidis

LKC Blogberichten

Hoeveel voorwerpen bestaan er in de wereld?

Je zegt misschien tegen jezelf, wat een wijde en vage vraag. Voorwerpen zijn onmogelijk om te tellen toch? Om te tellen, ja, om ons voor te stellen, nee. Ik vraag dit om aan te tonen hoe wij als mensen het eigenlijk goed hebben als het gaat over de bereidheid van voorwerpen. Deze voorwerpen zitten dan in verschillende manieren opgeborgen in allerlei verschillende locaties in niet alleen Nederland, maar ook het buitenland. Een opbergstelling kan een voorbeeld zijn, maar ook simpelweg een kasten la thuis of een tafelwagen op werk. Om voor te stellen hoeveel voorwerpen er waarschijnlijk zijn kan je het beste de populatie van de wereld keer het aantal voorwerpen bij je thuis uitrekenen.

Waarom kopen wij voorwerpen?

Zo kan nog een vraag gesteld worden, waarom kopen we voorwerpen? Natuurlijk zijn er allemaal verschillende redenen, met deze subkop heb ik het vooral over voorwerpen dat we niet perse nodig hebben. Laten we speelgoed nemen, als kind koop je speelgoed om je te vermaken, terwijl je als volwassene het waarschijnlijk koopt voor een ander kind. Maar waarom heeft een kind speelgoed nodig? Kan het niet een boek lezen? Dit komt voornaamst door onze mentaliteit, we willen vermaak, en winkels bieden dit vermaak aan voor een lage prijs en door het altijd in de opbergstelling te hebben. Echter zijn er ook producten die juist heel handig kunnen zijn, zoals de werkkruk.

Hoe komt creativiteit hierin kijken?

Het zou pessimistisch zijn om de laatste vraag te beantwoorden met dat winkels ons exploiteren of dat wij als mensen pessimistisch zijn. Want dit gaat tegen iets simpels in onze instinct in. Als mens willen wij vaak anderen blij maken en een verandering maken in de wereld, hierdoor ontwikkelen we onze eigen gepersonaliseerde manieren om creatief te zijn. Denk aan tekenen, programmeren, films of series maken en nog veel meer. We doen dit vaak niet alleen om geld te verdienen, maar ook om waarde aan ons te verbinden en mensen er mee gelukkig te maken. De conclusie? Het leven zit altijd vol met voorwerpen.