LKC Xidis

LKC Blogberichten

Een palmboom als echte sfeermaker

Palmbomen zijn een ware eye-catcher voor in en om het huis. Deze exotische plant springt echt uit het oog als vakantieplant. De palm wekt ook het gevoel op van een resort aan het strand. Een palm boom is een tropische plant die ook goed in het Nederlandse weer kan groeien, mits van de juiste verzorging voorzien. De plant is tevens niet heel moeilijk in de verzorging. Bij vorst kan deze plant beter wel worden beschermd door middel van een vliesdoek. De palm doet het ook goed bij koelere temperaturen. Ze komen voor rondom de evenaar, in de Sahara, in andere droge gebieden en in regenwouden. De plant kenmerkt zich door sierlijke waaiervormige groene bladeren. Sommige palmbomen hebben dadels als vrucht. Anderen zijn weer in struikvorm verkrijgbaar en weer anderen worden enorm hoog. In het aanbod zijn diverse subtropische palm boom soorten verkrijgbaar. De kokospalm is een soort die het echt alleen in de tropen kan groeien.

Soorten palmen en yucca’s

Palmbomen in het aanbod zijn divers en in verschillende vormen. De Canarische Phoenix is een palm boom met dadels die op de Spaanse Canarische eilanden voorkomt. De palm boom is gewend aan een droog klimaat en zou zelfs opnieuw groeien na een bosbrand. Daar heeft deze plant zijn naam “Phoenix” ook aan te danken. Ook in de Nederlandse achtertuin kan deze palm het goed doen. Hij maakt een enorme exotische sfeer en is goed geschikt voor een botanische tuin gecombineerd met ander exotisch groen. De Chinese en Mexicaanse waaierpalmen zijn palmen die meters hoog kunnen worden. De Chamaerops Humilis Vulcano (Europese Dwergpalm) wordt niet zo heel groot en is geschikt voor kleine tuinen. Ook kan deze mooie plant lage temperaturen tot -8/-11 weerstaan. De Yucca behoort ook tot de familie van de palmen maar heeft puntige bladeren. Yucca’s kunnen een mooie aanvulling zijn in een palmentuin.

Het onderhouden van een palm

De palm boom kan op zich redelijk eenvoudig worden verzorgd. Bij stevige vorst moeten de meeste soorten worden afgedekt tegen bevriezing. Palmen kunnen zowel in een vruchtbare grond als in een ruime pot worden geplaatst op het terras. In de droge maanden hebben ze extra water nodig. Ze groeien het beste op een zonnige plaats met een beetje schaduw. Het twee maandelijks bemesten van de plant is voldoende.